KAUDEN 2018-2019 YHTEENVETO

Valmentaja Oleg Eprintsev vetää kauden pakettiin, kertoo vuosista FTK:n valmentajana sekä valottaa joukkueen tulevia suunnitelmia. Annetaan siis vuoro Olegille!

LÄHTÖKOHDAT KAUTEEN
Aloitimme valmistautumisen kauteen 2018–2019 käytännössä toukokuussa, jolloin joukkue harjoitteli kerran viikossa yhdessä. Pelaajat tekivät fysiikan eteen töitä omalla ajallaan ja osa pelasi lisäksi kesällä jalkapalloa. Alkusyksystä näytti, että joukkueen runko säilyy pitkälti ennallaan maajoukkuepelaajien Tiia Juntikan ja Anna Keräsen johdolla, mutta sitten kävi ilmi, että kokenut Laura Jantunen (35) ja Tanja Miettunen eivät pysty varmuudella pelaamaan. Myös monivuotinen runkopelaaja Linda Tikkanen (25) jäi pois kokoonpanosta. Kun edellisellä kaudella 2017–2018 erinomaisesti pelannut Iida Jaako (24) ei pystynyt myöskään alkukaudesta pelaamaan, kävi selväksi, että oli tarpeellista rekrytoida muutama lisäpelaaja rinkiin mukaan. Kokenut Sofia Husso (30) tuli OPA:sta ja paikalliset nuoret nostettiin mukaan rinkiin: Charlotta Simonaho (21), Alisa Kakko (15) ja vähän myöhemmin Iida Mäki-Iso (17), Emmi Niemi (18), Greta Moilanen (14) ja Tea Helminen (20).

Myös joukkueenjohdossa tapahtui: managerimme Allan Fjellvind ei pystynyt olemaan alkukaudesta mukana lähes kahteen kuukauteen. Kun vielä itse olin samalla ToPV:n miesten joukkueen päävalmentaja, en käytännössä pystynyt olemaan mukana FTK:n joukkueen monissa peleissä, siirtyivät vastuu ja paineet muille valmennustiimin jäsenille. Valmentajana ensimmäisen kauden toimineet Laura Jantunen, mv-valmentaja Tomi Alapekkala ja kapteeni Maria Lehto paikkasivat tontilla.

Kaikesta huolimatta olin erittäin luottavainen, että FTK pystyy taistelemaan playoff-paikasta ja sitä kautta mitaleista, jopa suomenmestaruudesta.

KAUSI  2018–2019 TIIVISTETYSTI
FTK aloitti kauden hyvin. 5-5 tasapeli Porissa Musan Salamaa vastaan, jonka perään kaksi voittoa Jyväskylässä Liikunnan Riemua ja Torniossa Ylöjärven Ilvesta vastaan yhteismaaleilla 17-0! Seuraavassa ottelussa ACE:a vastaan johdimme vieraissa ensimmäisen puoliajan jälkeen 2-0 ja nuori maalivahtimme Senja Keisu (17) teki samalla FTK:n seuraennätyksen pelaamalla 121 minuuttia päästämättä maaliakaan.

Toisella puoliajalla ACE ensin tasoitti pelin ja kun FTK:n paras maalintekijä Tiia Juntikka otti punaisen kortin, siirtyi ACE johtoon ja voitti ottelun lopulta 4-3.

Tästä käynnistyi kauden ensimmäinen musta jakso, kun hävisimme ilman Tiia Juntikkaa ACE-tappion jälkeen kaksi ottelua kauden ennakkosuosikeille Ilves FS:lle ja GFT:lle. Otteluita, joissa oli jaossa tärkeitä pisteitä.

Seuraavaksi voitimme kaksi ottelua: Team Vanpa Vantaalla ja KaDy:n Jyväskylässä. Tuntui, että selvisimme ensimmäisestä koetuksesta. Peli kuitenkin oli aaltoilevaan ja suoritusten taso liikkui hissillä: toisaalta hyviä, toisaalta huonoja hetkiä – välillä saman ottelun sisälläkin. Tappio Fc Sportille (johdimme ottelua 2-0, hävisimme sen 3-4), 14-0 voitto KaDy:stä ja tappio MuSa:lle 5-7.

Jälkikäteen katsoen näkisin, että 15.12.–5.1. kohtasimme kauden toisen mustan jakson, jolloin avainpelaajia oli poissa peleissä sairastumisten ja muiden eri syiden vuoksi. Voitoilla KaDy:stä, Ylöjärven Ilveksestä ja varsinkin ACE:sta olimme kuitenkin jälleen asetetussa tavoitteessa eli playoff-paikan saavuttamisessa kiinni. Pelasimme syksyllä paljon vieraspelejä ja edessä olikin kolme kotiottelua, mutta… Pitkä noin kuukauden tauko tuli katkaisemaan hyvän vauhdin. Harjoittelimme huonosti, kun pelaajat olivat jatkuvasti kipeänä ja poissa harjoituksista. Pelituntuma oli huono ja tuloksena 2-4 tappio sarjan häntäpään joukkueelle Team Vanpalle kauden huonoimmalla esityksellä.

Sisuuntuneina voitimme viikon päästä suomenmestarit ja cupin voittaneen GFT:n 6-2 kauden parhaalla esityksellä. Hissi sahasi jälleen pelillisten ääripäiden väliä: KaDy:stä 5-3 voitto (olimme alussa 0-2 tappiolla) ja Fc Sportia vastaan hävisimme 4-6 (alussa olimme tappiolla 0-2).

Kilpailullinen tulos kaudesta oli 6. sija, pettymys ja alle asetettujen tavoitteiden, mutta se ei ole koko totuus kauden annista tai onnistumisesta. Plussina voi mainita ainakin:
+FTK teki joukkueena runkosarjassa eniten maaleja: 90 kpl. Tämä on myös FTK:n kausiennätys.
+FTK oli joukkueena runkosarjan toiseksi paras maaliero, +34 – vain runkosarjan voittaja Ilves FS oli parempi.
+Kaikkiaan joukkueesta peräti neljä pelaajaa oli runkosarjan pistepörssissä 15 parhaan joukossa. Tämä on joukkueista eniten, vertailun vuoksi esimerkiksi GFT:llä ja Fc Sportilla pelaajia samaan porukkaan mahtui 3 kpl, Ilveksellä ja ACE:lla 2 kpl ja MuSa:lla 1. Onnistumisia siis oli myös laajalla rintamalla, eikä kukaan neljästä pelaajastamme pelannut edes kaikissa otteluissa: Tiia Juntikka (40+18) oli mukana kuudessatoista pelissä, Maria Ollila (10+14) viidessätoista ottelussa, Anna Keränen (12+9) seitsemässätoista ja Sanna Rautio (14+4) kuudessatoista kaikkiaan kahdeksastatoista pelistä.
+Tiia Juntikka oli koko sarjan ylivoimaisesti paras maalintekijä 40 maalillaan.
+Peräti viisi FTK:n pelaajaa oli ehdolla maajoukkueeseen: Tiia Juntikka (26), Anna Keränen (24) ja uutena Sanna Rautio (20) olivat kokoonpanossa, mutta tyrkyllä mukaan olivat myös hienoja näyttöjä antaneet nuoret Maria Ollila (18) ja Heta Huhtaniska (19).
+FTK:n nuoret pelaajat kehittyivät kauden aikana valtavasti, edellä mainittujen lisäksi nostettakoon esiin maalivahdit Senja Keisu (17) ja Alisa Kakko (15) sekä kenttäpelaajat Iida Mäki-Iso (17), Emmi Niemi (18), Tea Helminen (20) ja Charlotta Simonaho (21).

Kaikki edellä mainitut plussat kertovat siitä, että vaikka toivottua tulosta ei saavutettu, on FTK:lla hyvät mahdollisuudet jatkossakin pelata valtakunnallisesta Naisten Futsal-Liigassa ja menestyä. Viimeisen pelin jälkeen pidimme joukkueena palaverin, jossa itsekriittisesti ja rakentavasti puhuimme pelaajien ja joukkueen taustojen kanssa kaudesta 2018–2019.

Tiia Juntikka palkittiin Palloliiton Pohjois-Suomen piirin vuoden nais-futsalpelaajana.

VUOSISTA FTK:N PERÄSIMESSÄ – SEKÄ VÄHÄN TULEVAISUUDESTA
Tulin FTK:n naisten joukkueen valmentajaksi joukkueen historiallisen katastrofaalisen kauden 2014–2015 jälkeen, kun toiminnan loppuminen oli realistinen uhka. Joukkueessa oli vain 8 pelaajaa, monissa otteluissa viidestä kuuteen. Harjoituksia piti usein peruuttaa, kun harjoituksiin tulijoita ei ollut. Alkukaudesta hävisimme Ilves FS:lle 14-0, Fc Sportille ja GFT:lle 7-1. Tuloksena oli 7. sija, kun valtakunnallista sarjaa pelattiin ensi kertaa yhdeksällä joukkueella. 16 ottelusta keräsimme pisteitä 16 ja maaliero oli -25 (vaikkakin jo tuolloin Tiia Juntikka oli sarjan toiseksi paras maalintekijä 33 pisteellä). Yhdessä joukkueenjohdon, Allan Fjellvindin ja Jouko Räätärin kanssa teimme suunnitelman, jonka tavoitteena oli nostaa seura takaisin valtakunnallisen naisten futsalin huipulle – ja onnistuimme siinä!

Kolmella seuraavalla kaudella FTK:n joukkue on aina päässyt Naisten Futsal-Liigassa neljän parhaan joukkoon ja taistelemaan mitaleista. Neljän vuoden aikana FTK:ssa tapahtui käytännössä sukupolvenvaihdos. Tämän vuoden pelaajista vain Tiia Juntikalla ja joukkueen kapteenilla Maria Lehdolla on takana mainetta ja kunniaa, sillä he olivat mukana voittamassa suomenmestaruuksia 2008 ja 2012 sekä SM-pronssia vuosina 2013 ja 2014. Myös Yhdysvalloissa opiskeleva Emma Heikkilä, joka saapui joukkueeseen joulun aikaan kolmen ottelun ajaksi, kuului ”kultaiseen kokoonpanoon”. FTK on nyt ainoa suomalainen futsaljoukkue, joka on pelannut kaikissa kilpailuissa vuodesta 1997. Maratontaulukossa joukkue on 3. sijalla.

Ensi kaudella FTK on nuori: joukkueen keski-ikä on 20,9 v. ja seuraavalle kaudelle jatkuvia pelaajasopimuksia on 16 kpl – potentiaali on valtava. Lähiaikoina tulen esittämään joukkueenjohdolle kehittämissuunnitelman joukkueen toimintaedellytysten parantamiseksi seuraavan kolmen vuoden aikana. Kun suunnitelma on valmis, olen mukana sen toteuttamisessa ja toimeen panossa – en kuitenkaan valmentajana, sillä tehtävän yhdistäminen miesten Futsal-Liigaan nousseen ToPV:n päävalmentajan vastuun kanssa on mahdoton. Jatkan seurassamme toiminnanjohtajana ja valmennuspäällikkönä.

Lopuksi haluan kiittää pelaajia, valmennustiimiä ja joukkueenjohtoa hyvästä sitoutumisesta FTK:n toimintaan tällä kaudella. Kiitos kaudesta kuuluu myös yhteistyökumppaneille ja faneille. Ilman tukeanne ja yhteistyötä yllämainitut saavutukset ja tavoitteet eivät olisi mahdollisia!

FTK ­– TÄMÄ OK!
-Oleg

FTK:N JOUKKUE 2018–2019

Maalivahdit: Maria Lehto, Alisa Kakko, Senja Keisu

Kenttäpelaajat: Emma Heikkilä, Jenni Suhonen, Tea Helminen, Sofia Husso, Greta Moilanen, Tiia Juntikka, Charlotta Simonaho, Sanna Rautio, Iida Mäki-Iso, Maria Ollila, Emmi Niemi, Heta Huhtaniska, Iida Jaako, Anna Keränen

Manageri: Allan Fjellvind

Valmennus: Oleg Eprintsev, Laura Jantunen

Maalivahtivalmentajat: Tomi Alapekkala ja Maria Lehto (helmikuusta)

Joukkueenjohtaja: Jouko Räätäri